5 věcí, které nepodcenit při přípravě na přijímací zkoušky

5 věcí, které nepodcenit při přípravě na přijímací zkoušky

Jednotné přijímací zkoušky na střední školu jsou pro mnohé deváťáky velkým strašákem. Není ideální začít se na přijímačky připravovat týden dopředu. Naopak je výhoda seznámit se s CERMAT testy v dostatečném předstihu. Přinášíme vám 5 tipů pro přípravu na přijímací zkoušky, které vám pomohou, aby přijímačky proběhly v pohodě. Jděte na přijímačky připraveni a s přípravou začněte včas.

1. Plánování

Často omílané téma. Ano, plánování je základ, který vám pomůže efektivně si rozdělit svůj čas. Dodržení vašeho plánu je už věc druhá. A proto si svůj čas rozplánujte reálně a vezměte v potaz všechny vaše další mimoškolní aktivity. Je ideální, když si stanovíte pravidelnou rutinu, kterou si postupem času zafixujete. Stanovte si konkrétní dny a hodiny v týdnu, které věnujete přípravě na přijímací zkoušky. Při sestavování plánu přípravy na přijímačky uvažujte i nad vašimi schopnostmi soustředění např. ve večerních hodinách. Jinými slovy, neordinujte si hodiny učení v pozdních hodinách, kdy sice máte čas, ale jste unavenější a učení vám půjde pomaleji.

2. Efektivní techniky učení

Znáte efektivní techniky učení? Využíváte je při učení na přijímací zkoušky? V dnešní době mnoho studií poukazuje na fakt, že mainstreemově používané techniky učení jako opakované čtení, zvýrazňování a tvorba shrnutí, nevedou tak efektivně k zapamatování. Snažte se aktivně si vybavovat látku, kterou jste se naučili. V návaznosti na to čas od času otestujte sami sebe, jestli si vše ještě pamatujete. Tím podpoříte zapamatování a zastavíte zapomínání. Tyto techniky se nazývají aktivní vzpomínání a rozložené opakování. Zkuste si je osvojit a zefektivněte své studium na přijímačky na střední.

3. Testová strategie

Pro zvolení vhodné strategie u jednotné přijímací zkoušky je dobré vědět, jak testy vypadají. Vezměte v úvahu také bodové ohodnocení jednotlivých úloh. Někomu více vyhovuje nejprve vypracovat komplexnější úlohy za více bodů. Mnozí žáci zase volí cestu začít s jednoduššími a méně bodovanými úlohami, aby získali bodový základ a mohli na něm stavět. Stěžejní je správná práce se záznamovým archem. Ten jediný u zkoušek odevzdáte a od něj se bude odvíjet váš bodový zisk. Zkuste si přijímačky nanečisto a zjistěte, jaké úlohy vám sedí více a s jakými máte potíže.

5 tipů pro přípravu na přijímací zkoušky

4. Práce se stresem

Úspěšně absolvovat přijímačky a dostat se na svou vysněnou střední školu. To je cíl každého deváťáka, ale také bezpochyby zdroj dlouhodobého stresu. A jak je známo, dlouhodobý stres, na rozdíl od toho krátkodobého, je pro naše tělo škodlivý. Zamyslete se a uvědomte si, z čeho přesně stres pramení. Je to strach z konkrétních úloh, z nedostatku času na přípravu nebo obecně z nevládnutí přijímaček v den D? Existuje mnoho způsobů, jak se stresem pracovat a jak jeho působení cíleně snižovat. Naučte se vědomě dýchat, cíleně zaměřovat své myšlenky k jiným věcem, trávit hodně času venku a v přírodě a v neposlední řadě své pocity a myšlenky sdílet.

5. Odpočinek

Každý den máte pečlivě naplánovaný do detailu a plán dodržujete. Večer uléháte do postele s dobrým pocitem, ale také extrémně unavení. Příprava na přijímačky ve spojení s běžnou každodenní činností vás bude více vyčerpávat. Nezapomeňte pravidelně odpočívat. Odpočinek vám dodá novou potřebnou energii, ulevíte svému tělu i psychice. Základem je kvalitní a pravidelný spánek 7 až 8 hodin denně. Vaše tělo, pokud netrpíte spánkovým deficitem, také nabije aktivní odpočinek ve formě vhodné pohybové aktivity. Ať už máte rádi dlouhé procházky, rychlé kardio tréninky nebo florbal s kamarády, jděte do toho! Zasloužená relaxace ve formě masáže, vířivky nebo sauny také rozhodně není k zahození.

Podělili jsme se s vámi o 5 tipů pro přípravu na přijímací zkoušky. S přípravou na jednotnou přijímací zkoušku vám rádi pomůžeme. Rezervujte si termín přijímaček nanečisto a my vás provedeme celým přijímačkovým dnem. Nejste z Prahy? Vůbec nevadí –⁠ nabízíme také distanční formu.


Osobní zóna je prostředí, kde jsou veškeré informace k přípravě na přijímací zkoušky na jednom místě.

Konkrétně tam najdete:

Který se hodí pro koho?

Tomáš je z Berouna a na zkouškách se nejvíc bojí toho, že se nedokáže dlouho soustředit – tudíž bude „sekat chyby“ z nepozornosti. Proto dojíždí každou neděli na Přijímačky nanečisto. Je to pro něj ideální kombinace, protože nepřijde o atmosféru plné třídy, ale současně nemusí být v Praze celý den. Jakmile testy napíše, odjíždí domů s opravenými a obodovanými archy a dá si zaslouženou pauzu. V klidu se pak podívá na videorozbory – především na ty úlohy, u kterých váhal či chyboval. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jednu konstrukční úlohu a pak? Má hotovo. Kamarádi čekají!

Bára je z Olomouce, chce přesnou a užitečnou přípravu, která ji ale bude zároveň bavit. Každou neděli tak absolvuje přijímačkový den distančně. „Není to nuda? Není to k ničemu?,“ ptají se spolužáci. Bára na to ale není sama – zkouškou ji provede přátelský průvodce, takže jí neuniknou žádné pokyny ani tipy a triky. Zkoušku dělá s přesnou časomírou, slyší i zvuky třídy – úplně zapomene, že je sama v pokoji! Navíc se může živého průvodce v průběhu zkoušky na cokoli zeptat. Nakonec si dle přesných instrukcí archy opraví a oboduje. Tím získá obrovskou výhodu, protože pozná Cermat bodování a už nikdy nebude váhat, „co se uznává a co ne“. V klidu se pak podívá na videorozbory – u matematiky na celý, u češtiny se dívá jen na ty úlohy, u kterých chybovala. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jedny druhy přísudku a jde si užít zbytek víkendu.

Lucka je z Prahy. Na zkouškách ji nejvíc děsí stres a zameškaná látka – co když bude v testu něco, na co náhodou ve škole chyběla a látku se nedoučila? Proto chodí každou sobotu prezenčně na Přijímačky nanečisto – opakovaně se dostává do situace, kdy píše test ve třídě s ostatními žáky a zbavuje se tak stresu. Každou sobotu také absolvuje 2 x 60 minut výuky naživo s učiteli, kde postupně doplní, co nepochytila ve škole. Jakmile má hotovo, jde domů s opravenými a obodovanými záznamovými archy a může zbytek víkendu odpočívat. Pokud se potřebuje k řešení vrátit, dokoupí si videorozbory podrobného rozboru řešení k testům (380 Kč).

David závodně plave a rád tráví víkendy na chatě, takže potřebuje být flexibilní. Někdy proto dělá přijímačkový den distančně z domova, někdy přijde v neděli (s podrobným rozborem), aby ještě stihl trénink a když zrovna nemá v sobotu závody, přijde na Přijímačky prezenčně (se základním rozborem). Z přípravy si tak vždy odnese maximum a do toho stíhá všechny koníčky. Ideální, že?