Jak si vybrat střední školu?

Jak si vybrat střední školu?

Výběr střední školy je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí v životě. Tento článek se zaměřuje na to, jak si vybrat takovou střední školu, která bude plnit vaše očekávání a potřeby. Zde naleznete kroky, které byste měli učinit při výběru střední školy a informace o tom, co je třeba zvážit při volbě správného programu pro vaši budoucnost.

Na co myslet při výběru střední školy

Jak si vybrat střední školu je otázka, která trápí mnoho deváťáků. Při výběru středí školy je důležité zvážit několik dalších faktorů. Tím hlavním je určitě budoucí povolání, které byste chtěli vykonávat. V případě, že nevíte, jaké povolání si vybrat, můžete se poradit s rodinou nebo s učiteli na základní škole. Pokud máte na vaší základní škole možnost konzultace s kariérovým poradcem, vřele to doporučujeme.

Je důležité si uvědomit, jaký typ školy bude pro vás nejvhodnější. Existuje mnoho různých druhů středních škol, a proto je důležité pozorně si vybrat.

Uvědomte si, jaké předměty vás baví nejvíce. Pokud máte rádi matematiku a fyziku, možná byste se měli rozhodnout pro technickou školu. Pokud máte raději literaturu a dějepis, mohli byste se ucházet např. o místo na gymnáziu.

Dalším důležitým faktorem je umístění střední školy, která vás zajímá. Zvolte si takovou střední školu, která bude co nejbližší vašemu bydlišti, abyste nemuseli dojíždět a mohli se plně soustředit na své studium.

Jak si vybrat střední školu

Jaké otázky si položit při výběru střední školy

  1. Jaké jsou vaše osobní cíle? Co vás baví?
  2. Chcete se vzdělávat obecně nebo se chcete zaměřit na určitý obor?
  3. Jaké jsou vaše schopnosti a dovednosti? Jak se chcete ve škole uplatnit?
  4. Jak daleko od vašeho bydliště se nachází střední škola, kterou chcete navštěvovat? Chcete dojíždět?
  5. Jaké jsou obecné ohlasy a recenze o dané střední škole?
  6. Jaké jsou školní doplňkové aktivity?
  7. Jaká je kvalita ubytování pro studenty, pokud potřebujete bydlet mimo domov?

Kde získat informace pro výběr střední školy

Před finálním rozhodnutím byste si měli vyhledat co nejvíce informací o jednotlivých školách a oborech, které jsou pro vás atraktivní. Podívejte se na jejich webové stránky, abyste získali přehled o jejich vzdělávacím programu a dostupných volitelných předmětech. Ideální je navštívit školy osobně v rámci dní otevřených dveří.

Nebojte se ani prohledat sociální sítě a napsat o detailnější informace studentům dané střední školy, abyste zjistili, jak jsou na škole spokojeni. Určitě vám rádi pomohou.

 

 

 

 


Osobní zóna je prostředí, kde jsou veškeré informace k přípravě na přijímací zkoušky na jednom místě.

Konkrétně tam najdete:

Který se hodí pro koho?

Tomáš je z Berouna a na zkouškách se nejvíc bojí toho, že se nedokáže dlouho soustředit – tudíž bude „sekat chyby“ z nepozornosti. Proto dojíždí každou neděli na Přijímačky nanečisto. Je to pro něj ideální kombinace, protože nepřijde o atmosféru plné třídy, ale současně nemusí být v Praze celý den. Jakmile testy napíše, odjíždí domů s opravenými a obodovanými archy a dá si zaslouženou pauzu. V klidu se pak podívá na videorozbory – především na ty úlohy, u kterých váhal či chyboval. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jednu konstrukční úlohu a pak? Má hotovo. Kamarádi čekají!

Bára je z Olomouce, chce přesnou a užitečnou přípravu, která ji ale bude zároveň bavit. Každou neděli tak absolvuje přijímačkový den distančně. „Není to nuda? Není to k ničemu?,“ ptají se spolužáci. Bára na to ale není sama – zkouškou ji provede přátelský průvodce, takže jí neuniknou žádné pokyny ani tipy a triky. Zkoušku dělá s přesnou časomírou, slyší i zvuky třídy – úplně zapomene, že je sama v pokoji! Navíc se může živého průvodce v průběhu zkoušky na cokoli zeptat. Nakonec si dle přesných instrukcí archy opraví a oboduje. Tím získá obrovskou výhodu, protože pozná Cermat bodování a už nikdy nebude váhat, „co se uznává a co ne“. V klidu se pak podívá na videorozbory – u matematiky na celý, u češtiny se dívá jen na ty úlohy, u kterých chybovala. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jedny druhy přísudku a jde si užít zbytek víkendu.

Lucka je z Prahy. Na zkouškách ji nejvíc děsí stres a zameškaná látka – co když bude v testu něco, na co náhodou ve škole chyběla a látku se nedoučila? Proto chodí každou sobotu prezenčně na Přijímačky nanečisto – opakovaně se dostává do situace, kdy píše test ve třídě s ostatními žáky a zbavuje se tak stresu. Každou sobotu také absolvuje 2 x 60 minut výuky naživo s učiteli, kde postupně doplní, co nepochytila ve škole. Jakmile má hotovo, jde domů s opravenými a obodovanými záznamovými archy a může zbytek víkendu odpočívat. Pokud se potřebuje k řešení vrátit, dokoupí si videorozbory podrobného rozboru řešení k testům (380 Kč).

David závodně plave a rád tráví víkendy na chatě, takže potřebuje být flexibilní. Někdy proto dělá přijímačkový den distančně z domova, někdy přijde v neděli (s podrobným rozborem), aby ještě stihl trénink a když zrovna nemá v sobotu závody, přijde na Přijímačky prezenčně (se základním rozborem). Z přípravy si tak vždy odnese maximum a do toho stíhá všechny koníčky. Ideální, že?