3 způsoby, jak podat přihlášky na SŠ 2024

3 způsoby, jak podat přihlášky na SŠ 2024

Není vám jasné, jakými způsoby a do kdy se mají podat přihlášky na střední školu? Slyšeli jste o letošních změnách v podávání přihlášek, ale nejste si jisti, jaký způsob zvolit? Právě na to se v tomto článku zaměříme a krok po kroku si vše vysvětlíme. Největší změnou je podávání přihlášek plně elektronicky v novém systému DIPSY od Cermatu (Digitální přihlašovací systém). Čtěte dál, jak podat přihlášky 2024!

Jak podat přihlášky 2024 aneb důležité změny

1. Počet přihlášek na SŠ 2024

První velkou novinkou je to, že deváťáci letos mohou podat až 3 přihlášky na střední školy nebo obory, které si zvolili. Pokud si žák vybral např. dvě střední školy s maturitním oborem a jeden výuční, není to žádný problém a může je navzájem do jedné přihlášky nakombinovat. Podáváte jednu přihlášku, na které jsou napsané až 3 školy/obory.

2. Žebříček škol v přihlášce

Další důležitou změnou v přijímacím řízení je to, že si žáci seřazují školy na přihlášce dle priority. Co to znamená? V praxi to znamená, že pokud má žák vybranou např. ekonomickou školu, na kterou se chce dostat nejvíce, druhou možnost zvolí hotelovou školu, a jako záložní plán má obor kuchaře, tak do přihlášky seřadí školy přesně v tomto pořadí. Je třeba brát na vědomí, že prioritu škol po podání přihlášky nelze měnit, a proto si pečlivě promyslete, jaké školy vyberete. Mrkněte sem, jak vybrat 3 školy do přihlášky.

3. Nepovinný prospěch a přílohy v kopiích

Možná jste se už doslechli, že se prospěch již nebude uvádět přímo do přihlášky, ale může být součástí školní části přijímací zkoušky, to už ale záleží na řediteli školy. Pokud vaše škola vyžaduje potvrzení od lékaře, nebo jste byli zvyklí, že známky na vysvědčení byly uvedeny na přihlášce, nově se dokládají formou přílohy. Přílohy stačí doložit jako prosté kopie/skeny, originály si pro případ kontroly ale doma pečlivě uschovejte.

Termín podání přihlášek je od 1. do 20. února 2024 a výsledky o přijetí/nepřijetí školy zveřejní 15. května 2024.

Jak podat přihlášky 2024: 3 způsoby podání přihlášky na střední školu

1. Elektronicky v DIPSY

Přihlášku můžete podat nově plně elektronicky, tedy online v systému DIPSY, pomocí ověřené elektronické identity, což může být buď mobilní klíč nebo bankovní identita. Tuto možnost rozhodně doporučujeme využít!

2. Hybridně výpisem ze systému DIPSY

Další možností je výpis ze systému, kdy online v DIPSY vyplníte přihlášku (bez přihlášení elektronickou identitou) a odešlete ji. Poté 3x vytisknete a podepíšete výpis, který vám přijde na e-mail. Tento výpis 3x podáte v papírové formě na všechny školy. I v tomto případě přílohy nahráváte do DIPSY a nemusíte je zasílat fyzicky spolu  s výpisy.

3. Přihláška 2024 na papíře

Poslední způsob, jak podat přihlášky 2024, je přihlášky podat na papírovém tiskopisu včetně příloh. To je nejsložitější způsob.

Elektronická přihláška v DIPSY, jak na to? + VIDEO

Prvním krokem je to, že se přihlásíte do systému DIPSY pomocí elektronicky ověřené identity nebo bank ID, a vyberete své dítě (systém je díky ověřené identitě napojen na registr obyvatel). Kliknete na tři obory bez talentové zkoušky, seřadíte obory dle priority, nahrajete přílohy (fotky, skeny) a potvrdíte odeslání. Pokud jste už podali do konce listopadu přihlášky i na školy s talentovou zkouškou, zařadíte i obory s talentovou zkouškou mezi školy do přihlášky. Na přihlášce budete tedy mít 5 škol/oborů seřazených podle priority od té, na kterou chcete nejvíce, až po tu nejméně chtěnou. Radíme připravit si přílohy a vše potřebné k přihlášce a poté ji finálně podat. V DIPSY totiž nelze rozpracovanou přihlášku uložit a později se k ní vrátit.

VIDEO S NÁVODEM K PODÁNÍ PŘIHLÁŠKY V DIPSY

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob podání přihlášky, věříme, že pro vás bude tím vhodným, a že přípravu na přijímací zkoušky i přijímačky samotné zvládnete levou zadní!

Další užitečné články, jak podat přihlášky 2024:


Osobní zóna je prostředí, kde jsou veškeré informace k přípravě na přijímací zkoušky na jednom místě.

Konkrétně tam najdete:

Který se hodí pro koho?

Tomáš je z Berouna a na zkouškách se nejvíc bojí toho, že se nedokáže dlouho soustředit – tudíž bude „sekat chyby“ z nepozornosti. Proto dojíždí každou neděli na Přijímačky nanečisto. Je to pro něj ideální kombinace, protože nepřijde o atmosféru plné třídy, ale současně nemusí být v Praze celý den. Jakmile testy napíše, odjíždí domů s opravenými a obodovanými archy a dá si zaslouženou pauzu. V klidu se pak podívá na videorozbory – především na ty úlohy, u kterých váhal či chyboval. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jednu konstrukční úlohu a pak? Má hotovo. Kamarádi čekají!

Bára je z Olomouce, chce přesnou a užitečnou přípravu, která ji ale bude zároveň bavit. Každou neděli tak absolvuje přijímačkový den distančně. „Není to nuda? Není to k ničemu?,“ ptají se spolužáci. Bára na to ale není sama – zkouškou ji provede přátelský průvodce, takže jí neuniknou žádné pokyny ani tipy a triky. Zkoušku dělá s přesnou časomírou, slyší i zvuky třídy – úplně zapomene, že je sama v pokoji! Navíc se může živého průvodce v průběhu zkoušky na cokoli zeptat. Nakonec si dle přesných instrukcí archy opraví a oboduje. Tím získá obrovskou výhodu, protože pozná Cermat bodování a už nikdy nebude váhat, „co se uznává a co ne“. V klidu se pak podívá na videorozbory – u matematiky na celý, u češtiny se dívá jen na ty úlohy, u kterých chybovala. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jedny druhy přísudku a jde si užít zbytek víkendu.

Lucka je z Prahy. Na zkouškách ji nejvíc děsí stres a zameškaná látka – co když bude v testu něco, na co náhodou ve škole chyběla a látku se nedoučila? Proto chodí každou sobotu prezenčně na Přijímačky nanečisto – opakovaně se dostává do situace, kdy píše test ve třídě s ostatními žáky a zbavuje se tak stresu. Každou sobotu také absolvuje 2 x 60 minut výuky naživo s učiteli, kde postupně doplní, co nepochytila ve škole. Jakmile má hotovo, jde domů s opravenými a obodovanými záznamovými archy a může zbytek víkendu odpočívat. Pokud se potřebuje k řešení vrátit, dokoupí si videorozbory podrobného rozboru řešení k testům (380 Kč).

David závodně plave a rád tráví víkendy na chatě, takže potřebuje být flexibilní. Někdy proto dělá přijímačkový den distančně z domova, někdy přijde v neděli (s podrobným rozborem), aby ještě stihl trénink a když zrovna nemá v sobotu závody, přijde na Přijímačky prezenčně (se základním rozborem). Z přípravy si tak vždy odnese maximum a do toho stíhá všechny koníčky. Ideální, že?