7 tipů, jak zvládnout nervozitu před přijímacími zkouškami

7 tipů, jak zvládnout nervozitu před přijímacími zkouškami

Je naprosto normální, že se před jakýmkoliv druhem testu cítíte nervózní. Není to však nic, za co byste se měli stydět. Přijímací zkoušky jsou zásadním krokem v procesu vstupu na střední školu. Je to čas, kdy budete muset ukázat své znalosti a dovednosti, ale také to, jak dobře dokážete podat výkon pod tlakem. Pokud chcete vědět, jak zvládnout nervozitu před přijímacími zkouškami, pak čtěte dál.

Nervozita je přirozená reakce člověka na neznámé. Může ale také vést k nedostatečnému soustředění při přijímacích zkouškách. Dáme vám několik tipů, které mohou pomoci zvládnout nervy před zkouškami.

Jak zvládnout nervozitu před přijímacími zkouškami?

1. Pochopte příčinu

Abyste překonali nervozitu, zamyslete se a zkuste pochopit hlavní příčiny vaší nervozity. Máte strach, že jste se nestihli dostatečně připravit? Existuje mnoho faktorů, které mohou přispět ke zvýšení pocitu nervozity před zkouškou. Může to být nedostatek spánku a odpočinku nebo strach z neúspěchu. Jakmile zjistíte příčinu své nervozity, můžete podniknout efektivní kroky k jejímu odstranění.

2. Buďte připraveni

Procvičujte si CERMAT testy před ostrou přijímací zkouškou. Měli byste se připravit na různé tipy úloh, které se v CERMAT testech vyskytují, a zvolit si správnou testovou strategii. Soustřeďte se na látku, která vám dělá problémy a procvičujte si jí.  S přípravou na přijímačky formátu CERMAT vám rádi pomůžeme. Připravte se s dostatečným předstihem, abyste věděli, co vás čeká, a tím snížili výslednou nervozitu v den D na minimum.

3. Myslete pozitivně a buďte sebevědomí

Nervozita je běžná emoce, kterou v určité fázi života zažívá každý. Mluvte sami se sebou pozitivně. I když je to těžké, trocha tréninku se rozhodně vyplatí. Jestliže budete věřit, že přijímačky zvládnete, pak se ve většině případů stane opravdu to, co si přejete. Vizualizujte si celou situaci a pokud možno nenechte negativní myšlenky, aby vám představu zkazily. Pokud se svědomitě připravujete a k tomu pozitivně myslíte, přinese vám to vyšší sebevědomí a úspěch u přijímaček máte zaručen.

4. Soustředění na tady a teď

Dnešní roztěkaná doba přináší lidem problémy se soustředěním a udržením pozornosti. Buďte přítomni v daném okamžiku a soustřeďte se na to, co se právě děje – pomůže vám to udržet mysl dále od věcí, které jsou pro vás v tu chvíli příliš stresující a způsobují nervozitu. Nemyslete na přijímačky ve chvíli, kdy jste s přáteli a máte zábavu. Buďte tam s nimi a užívejte si. Pokud jste sami a pijete např. čaj, zapojte u toho všechny svoje smysly – zrak, hmat, čich i chuť. Také sledujte své pohyby a věnujte se pouze čaji. Celou přítomnou situaci pozorujte a nenechte se ničím rušit.

Jak zvládnout nervozitu před přijímacími zkouškami

5. Dýchejte

Jedním ze způsobů, jak zajistit, abyste byli před přijímacími zkouškami co nejklidnější, je provést několik dechových cvičení. Aktivně si uvědomujte svůj dech, což vám zajistí větší soustředění na přítomný okamžik, v němž žijete.  Nejprve se zkuste zhluboka nadechnout a uklidnit nervy. To vám pomůže uvolnit se a soustředit se na daný úkol. Za druhé, nespěchejte s odpovídáním na otázky. Přijímačky není třeba uspěchat, aby byly co nejdříve hotové. I dech lze trénovat – základem dechových cvičení jsou hluboké soustředěné nádechy do břicha, hrudníku a ramen. Během nácviku u dechového cvičení soustřeďte veškeré vaše myšlenky pouze na proudění dechu.

6. Vyzkoušejte bylinky

Bylinky se často podceňují. Přitom vám mohou v boji s napětím vycházejícím ze stresu a nervozity hodně pomoci. Zároveň jsou dnes dobře dostupné a poměrně levné. Z bylinek si můžete připravit výborný čaj. S nervozitou vám pomůže bojovat třeba meduňka. Ta je vhodná na uklidnění a uvolnění po náročném dni. Heřmánek zase navodí klidný kvalitní spánek a fyzickou a duševní rovnováhu. Celkově také podpoří vaši dobrou náladu. Bylin pomáhajících s nervozitou je mnohem více, výběr je čistě na vás a vašich chuťových preferencích. Bylinky můžete využít i jako přísady do koupele.

7. Odveďte myšlenky jinam

Další technikou je snažit se nemyslet na situaci, která vám způsobuje stres nebo obavy, a místo toho se soustředit na něco jiného, jako je vaše oblíbená věc, osoba nebo zážitky. Pusťte si oblíbenou hudbu a pokuste se odvést myšlenky od nadcházejících příjímaček. V myšlenkách se pokuste přenést jinam. Zaručeně pomáhá také procházka, cvičení jógy nebo jiná sportovní aktivita, např. běh. Endorfiny jsou mocné.

Existuje ještě mnoho dalších způsobů, jak zvládnout nervozitu před přijímacími zkouškami. Tyto metody závisí také např. na typu osobnosti jedince. Pokud jste například introvert, bude nejlepší, když si uděláte nějaký čas pro sebe a najdete způsob, jak se před začátkem testu uklidnit. Extroverti si zase mohou před zkouškou udělat hluboká dechová cvičení nebo poslouchat hudbu, aby se uklidnili.

Ať si vyberete jakoukoliv techniku zvládnutí nervozity, důležité je, že na sobě a s vlastními nervy pracujete. Přejeme hodně štěstí u přijímacích zkoušek na střední školu!

 


Osobní zóna je prostředí, kde jsou veškeré informace k přípravě na přijímací zkoušky na jednom místě.

Konkrétně tam najdete:

Který se hodí pro koho?

Tomáš je z Berouna a na zkouškách se nejvíc bojí toho, že se nedokáže dlouho soustředit – tudíž bude „sekat chyby“ z nepozornosti. Proto dojíždí každou neděli na Přijímačky nanečisto. Je to pro něj ideální kombinace, protože nepřijde o atmosféru plné třídy, ale současně nemusí být v Praze celý den. Jakmile testy napíše, odjíždí domů s opravenými a obodovanými archy a dá si zaslouženou pauzu. V klidu se pak podívá na videorozbory – především na ty úlohy, u kterých váhal či chyboval. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jednu konstrukční úlohu a pak? Má hotovo. Kamarádi čekají!

Bára je z Olomouce, chce přesnou a užitečnou přípravu, která ji ale bude zároveň bavit. Každou neděli tak absolvuje přijímačkový den distančně. „Není to nuda? Není to k ničemu?,“ ptají se spolužáci. Bára na to ale není sama – zkouškou ji provede přátelský průvodce, takže jí neuniknou žádné pokyny ani tipy a triky. Zkoušku dělá s přesnou časomírou, slyší i zvuky třídy – úplně zapomene, že je sama v pokoji! Navíc se může živého průvodce v průběhu zkoušky na cokoli zeptat. Nakonec si dle přesných instrukcí archy opraví a oboduje. Tím získá obrovskou výhodu, protože pozná Cermat bodování a už nikdy nebude váhat, „co se uznává a co ne“. V klidu se pak podívá na videorozbory – u matematiky na celý, u češtiny se dívá jen na ty úlohy, u kterých chybovala. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jedny druhy přísudku a jde si užít zbytek víkendu.

Lucka je z Prahy. Na zkouškách ji nejvíc děsí stres a zameškaná látka – co když bude v testu něco, na co náhodou ve škole chyběla a látku se nedoučila? Proto chodí každou sobotu prezenčně na Přijímačky nanečisto – opakovaně se dostává do situace, kdy píše test ve třídě s ostatními žáky a zbavuje se tak stresu. Každou sobotu také absolvuje 2 x 60 minut výuky naživo s učiteli, kde postupně doplní, co nepochytila ve škole. Jakmile má hotovo, jde domů s opravenými a obodovanými záznamovými archy a může zbytek víkendu odpočívat. Pokud se potřebuje k řešení vrátit, dokoupí si videorozbory podrobného rozboru řešení k testům (380 Kč).

David závodně plave a rád tráví víkendy na chatě, takže potřebuje být flexibilní. Někdy proto dělá přijímačkový den distančně z domova, někdy přijde v neděli (s podrobným rozborem), aby ještě stihl trénink a když zrovna nemá v sobotu závody, přijde na Přijímačky prezenčně (se základním rozborem). Z přípravy si tak vždy odnese maximum a do toho stíhá všechny koníčky. Ideální, že?