5 tipů pro pohodové Vánoce (pro deváťáky)

5 tipů pro pohodové Vánoce (pro deváťáky)

Konečně Vánoce! Svátky klidu a míru nepřináší jen stromeček a dárky, ale také prázdniny. Ty jste si zasloužili tvrdou prací, proto alespoň na chvíli hoďte přípravu na přijímačky za hlavu a užijte si vůni skořice a svíček a volné dny. A pokud nevíte, jak se odreagovat a na chvilku zapomenout na starosti, máme pro vás několik tipů na super aktivity, kterými si vytvořit pohodové Vánoce.

1. Pohádky a jiné filmy

Filmů bývá na Vánoce v televizi celá škála. Sledováním filmů se skvěle relaxuje a zapomíná na povinnosti. Navíc pohádky i jiné odpočinkové snímky a pohodové Vánoce k sobě neodmyslitelně patří. Pohodlně se usaďte, dejte si cukroví a hoďte se do pohody

2. Lední brusle

Stejně tak k tomuto období patří zimní sporty. Pokud se vám nechce jezdit na hory na lyže nebo na snowboard, najděte si, kde se nachází nejbližší zimní stadion nebo venkovní kluziště a zkuste si zajezdit na ledních bruslích. Nejenom že se vám pohybem vyplaví endorfiny, které pomáhají k lepší náladě, ale navíc při tomto sportu spolehlivě zapomenete na veškeré starosti. Pokud brusle nevlastníte, nezoufejte, na spoustě místech se dají půjčit, a tak potřebujete jen chuť se hýbat. 

3. Četba 

Není nad to si v zimě s hrnkem čaje nebo horké čokolády otevřít knížku a propadnout se do poutavého příběhu. A ne, nemusíte číst žádnou klasiku nebo něco nutně poučného. Vánoce jsou skvělý čas na vytáhnutí fantasy, detektivky, románu nebo dobrodružné knížky. Věřte, že nebudete mít šanci během čtení propadnout stresu.

4. Pohodové Vánoce při hraní her 

Kdy jste naposledy hráli nějakou stolní hru s rodinou nebo s kamarády? Vytáhněte krabici s hrami ze skříně a vyzvěte své soupeře k velké bitvě, určitě se skvěle pobavíte. A pokud vás nebaví sedět u her doma u stolu, můžete vyrazit vyzkoušet únikovou hru. Stačí si nějakou v okolí najít, dát dohromady tým a zkusit místnost s mnoha úkoly a hlavolamy v časovém limitu pokořit.

5. Kreativní tvoření 

Další skvělou aktivitou je tvoření, a to ať už malování, vyrábění nebo všelijaké sestavování. U takovýchto činností si hlava perfektně odpočine od starostí. Pokud vás nebaví kreslení nebo výtvarné umění obecně, co zkusit třeba skládání modelů nebo puzzle? Váš výtvor se později může stát i skvělou dekorací.  

Ať už si vyberete cokoli, hlavně si udělejte volno a odpočiňte si. Připravovat se na jarní přijímací zkoušky můžete zase v novém roce, svůj termín na přijímačky nanečisto si můžete vybrat tady. Alespoň na pár dní však nechte starosti spát a užijte si pohodové Vánoce. Určitě to dáte! 

Další tipy:


Osobní zóna je prostředí, kde jsou veškeré informace k přípravě na přijímací zkoušky na jednom místě.

Konkrétně tam najdete:

Který se hodí pro koho?

Tomáš je z Berouna a na zkouškách se nejvíc bojí toho, že se nedokáže dlouho soustředit – tudíž bude „sekat chyby“ z nepozornosti. Proto dojíždí každou neděli na Přijímačky nanečisto. Je to pro něj ideální kombinace, protože nepřijde o atmosféru plné třídy, ale současně nemusí být v Praze celý den. Jakmile testy napíše, odjíždí domů s opravenými a obodovanými archy a dá si zaslouženou pauzu. V klidu se pak podívá na videorozbory – především na ty úlohy, u kterých váhal či chyboval. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jednu konstrukční úlohu a pak? Má hotovo. Kamarádi čekají!

Bára je z Olomouce, chce přesnou a užitečnou přípravu, která ji ale bude zároveň bavit. Každou neděli tak absolvuje přijímačkový den distančně. „Není to nuda? Není to k ničemu?,“ ptají se spolužáci. Bára na to ale není sama – zkouškou ji provede přátelský průvodce, takže jí neuniknou žádné pokyny ani tipy a triky. Zkoušku dělá s přesnou časomírou, slyší i zvuky třídy – úplně zapomene, že je sama v pokoji! Navíc se může živého průvodce v průběhu zkoušky na cokoli zeptat. Nakonec si dle přesných instrukcí archy opraví a oboduje. Tím získá obrovskou výhodu, protože pozná Cermat bodování a už nikdy nebude váhat, „co se uznává a co ne“. V klidu se pak podívá na videorozbory – u matematiky na celý, u češtiny se dívá jen na ty úlohy, u kterých chybovala. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jedny druhy přísudku a jde si užít zbytek víkendu.

Lucka je z Prahy. Na zkouškách ji nejvíc děsí stres a zameškaná látka – co když bude v testu něco, na co náhodou ve škole chyběla a látku se nedoučila? Proto chodí každou sobotu prezenčně na Přijímačky nanečisto – opakovaně se dostává do situace, kdy píše test ve třídě s ostatními žáky a zbavuje se tak stresu. Každou sobotu také absolvuje 2 x 60 minut výuky naživo s učiteli, kde postupně doplní, co nepochytila ve škole. Jakmile má hotovo, jde domů s opravenými a obodovanými záznamovými archy a může zbytek víkendu odpočívat. Pokud se potřebuje k řešení vrátit, dokoupí si videorozbory podrobného rozboru řešení k testům (380 Kč).

David závodně plave a rád tráví víkendy na chatě, takže potřebuje být flexibilní. Někdy proto dělá přijímačkový den distančně z domova, někdy přijde v neděli (s podrobným rozborem), aby ještě stihl trénink a když zrovna nemá v sobotu závody, přijde na Přijímačky prezenčně (se základním rozborem). Z přípravy si tak vždy odnese maximum a do toho stíhá všechny koníčky. Ideální, že?