Jak se lépe soustředit na učení?

Jak se lépe soustředit na učení?

„Jak se mám soustředit, když se učím tak dlouho?“ Tak takovou otázku pronesl snad každý student.
Máme pro vás  efektivní a vyzkoušené tipy, jak se lépe soustředit. Mohou pomoci zabojovat proti prokrastinaci a zlepší vaši pozornost.

Jak se soustředit na učení?

Už se vám někdy stalo, že jste si na celý den naplánovali učení, očekávali jste, že to půjde hladce, ale nakonec jste místo s otevřenou učebnicí skončili u počítače? Tak tomu se říká prokrastinace. Co to je? Zjednodušeně odkládání věcí na později. Jak se tomu vyvarovat? Právě o tom si v tomto článku povíme. Máme pro vás tipy na 2 efektivní techniky učení, při nichž nestrávíte nad učením tolik času a půjde vám to snáz!

1. Aktivní vybavování neboli active recall

Jedná se o velmi oblíbenou a především efektivní metodu, kde si otestujete své znalosti bez použití učebnic nebo zápisků. Principem je to, že zpětně získáváte informace z vaší paměti a snažíte si učivo připomenout. Výhodou je, že oproti běžnému opakování učiva a pasivního čtení žáci aktivně přemýšlí nad tím, co se naučili, a trénují si tím paměť.

2. Fázované opakovaní neboli spaced repetition

Tato metoda se liší od ostatních v tom, že místo učení se v kuse, si látku opakujete po různých časových intervalech. Náš mozek pracuje efektivněji a dochází k menšímu zapomínání. Nejdříve si nastavte krátké intervaly, abyste si informace dobře zapamatovali, poté je prodlužujte.

Jak se lépe učit?

Vytvořte si harmonogram, například pomocí tabulky, kde si rozvrhněte, kdy se budete učit a kdy budete mít pauzu. Myslete na to, abyste měli čas i na své běžné aktivity. Nastavte si odměny za milníky v učení. Můžou být formou něčeho dobrého na zub, trávením času s kamarády, nebo zkrátka relaxujte a vypusťte na chvíli učení. Jestli se vám špatně soustředí, když jste sami, můžete zkusit oslovit třeba kamaráda a učit se společně. Vyzkoušet můžete také vitamíny k posílení paměti nebo čaje na soustředění a koncentraci.

Doufáme, že vám naše tipy pomohly, a nyní už víte, jak se lépe soustředit. Určitě vyzkoušejte efektivní metody učení!

Další tipy, jak se lépe soustředit a učit


Osobní zóna je prostředí, kde jsou veškeré informace k přípravě na přijímací zkoušky na jednom místě.

Konkrétně tam najdete:

Který se hodí pro koho?

Tomáš je z Berouna a na zkouškách se nejvíc bojí toho, že se nedokáže dlouho soustředit – tudíž bude „sekat chyby“ z nepozornosti. Proto dojíždí každou neděli na Přijímačky nanečisto. Je to pro něj ideální kombinace, protože nepřijde o atmosféru plné třídy, ale současně nemusí být v Praze celý den. Jakmile testy napíše, odjíždí domů s opravenými a obodovanými archy a dá si zaslouženou pauzu. V klidu se pak podívá na videorozbory – především na ty úlohy, u kterých váhal či chyboval. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jednu konstrukční úlohu a pak? Má hotovo. Kamarádi čekají!

Bára je z Olomouce, chce přesnou a užitečnou přípravu, která ji ale bude zároveň bavit. Každou neděli tak absolvuje přijímačkový den distančně. „Není to nuda? Není to k ničemu?,“ ptají se spolužáci. Bára na to ale není sama – zkouškou ji provede přátelský průvodce, takže jí neuniknou žádné pokyny ani tipy a triky. Zkoušku dělá s přesnou časomírou, slyší i zvuky třídy – úplně zapomene, že je sama v pokoji! Navíc se může živého průvodce v průběhu zkoušky na cokoli zeptat. Nakonec si dle přesných instrukcí archy opraví a oboduje. Tím získá obrovskou výhodu, protože pozná Cermat bodování a už nikdy nebude váhat, „co se uznává a co ne“. V klidu se pak podívá na videorozbory – u matematiky na celý, u češtiny se dívá jen na ty úlohy, u kterých chybovala. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jedny druhy přísudku a jde si užít zbytek víkendu.

Lucka je z Prahy. Na zkouškách ji nejvíc děsí stres a zameškaná látka – co když bude v testu něco, na co náhodou ve škole chyběla a látku se nedoučila? Proto chodí každou sobotu prezenčně na Přijímačky nanečisto – opakovaně se dostává do situace, kdy píše test ve třídě s ostatními žáky a zbavuje se tak stresu. Každou sobotu také absolvuje 2 x 60 minut výuky naživo s učiteli, kde postupně doplní, co nepochytila ve škole. Jakmile má hotovo, jde domů s opravenými a obodovanými záznamovými archy a může zbytek víkendu odpočívat. Pokud se potřebuje k řešení vrátit, dokoupí si videorozbory podrobného rozboru řešení k testům (380 Kč).

David závodně plave a rád tráví víkendy na chatě, takže potřebuje být flexibilní. Někdy proto dělá přijímačkový den distančně z domova, někdy přijde v neděli (s podrobným rozborem), aby ještě stihl trénink a když zrovna nemá v sobotu závody, přijde na Přijímačky prezenčně (se základním rozborem). Z přípravy si tak vždy odnese maximum a do toho stíhá všechny koníčky. Ideální, že?