Co budete potřebovat k přijímacím zkouškám?

Co budete potřebovat k přijímacím zkouškám?

Zpracovali jsme přehledný seznam toho, co budete potřebovat k přijímacím zkouškám. Všechny pomůcky a věci potřebné přímo k psaní přijímacích zkoušek formátu CERMAT si připravte předem. Raději si s pomocí našeho seznamu alespoň dvakrát pečlivě překontrolujte, zda vám nic důležitého nechybí.

Co budete potřebovat k přijímacím zkouškám?

V den jednotné přijímací zkoušky musíte mít u sebe pozvánku ke zkoušce a průkaz totožnosti s fotografií, nejlépe občanský průkaz. CERMAT přesně stanovuje, jaké pomůcky jsou k přijímacím zkouškám na střední školy povolené. Doporučujeme pro všechny případy mít od každé pomůcky více kusů.

U přijímaček s sebou můžete mít modře či černě píšící propisovací tužku, kterou budete vyplňovat odpovědi do záznamového archu. U testu z matematiky si vezměte navíc ještě obyčejnou tužku (mikrotužku) a rýsovací potřeby: gumu, pravítko, trojúhelník s ryskou, úhloměr a kružítko. Kvůli potřebné čitelnosti při hodnocení CERMAT testů po sobě rýsování vždy obtáhněte propiskou.

Přehledný seznam pomůcek k přijímacím zkouškám:

  • pozvánka ke zkoušce
  • průkaz totožnosti s fotografií (občanský průkaz)
  • modře nebo černě píšící propisovací tužka
  • obyčejná tužka (mikrotužka)
  • guma
  • rýsovací potřeby (pravítko, trojúhelník s ryskou, úhloměr, kružítko)
  • analogové nebo digitální hodinky

co budete potřebovat k přijímacím zkouškám

 

Co není povolení mít u přijímacích zkoušek

Zaměřte se také na věci, které ke zkoušce povolené nejsou, abyste se vyhnuli případným nedorozuměním. Pokud vlastníte chytré hodinky, odložte je v době zkoušky do batohu nebo je nejlépe ponechte doma. Pokud k přijímačkám potřebujete hodinky (a my je doporučujeme), vezměte si analogové nebo digitální. Mobilní telefony, tablety a jiná podobná zařízení jsou u přijímacích zkoušek rovněž zakázaná.

Z pomůcek nelze u jednotné přijímací zkoušky používat gumovací pera ani fixy. Dále CERMAT nepovoluje slovníky ani Pravidla českého pravopisu. U testu z matematiky nemůžete mít u sebe kalkulačku ani matematicko-fyzikální tabulky.

Přehledný seznam toho, co NENÍ povoleno k přijímacím zkouškám:

  • chytré hodinky
  • mobilní telefon, tablet apod.
  • gumovací pera
  • fixy
  • slovníky
  • Pravidla českého pravopisu
  • kalkulačka
  • matematicko-fyzikální tabulky

Další tipy, co budete (nejspíše) potřebovat k přijímacím zkouškám

Kromě seznamu pomůcek, které budete potřebovat k přijímacím zkouškám, pro vás máme ještě několik tipů navíc.

Základe je pitný režim a proto si do batohu přibalte ideálně lahev (bez etikety) s čistou vodou. Mezi přijímačkovými testy vás čeká asi hodinová přestávka. Mějte proto připravenou svačinu, která vám dodá energii na druhý test. Správná svačina by měla obsahovat vyvážený poměr živin (sacharidy, bílkoviny a tuky). Doporučujeme např. celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou nebo kvalitní šunkou a sýrem doplněné ovocem a zeleninou.

co budete potřebovat k přijímacím zkouškám

Abyste se zabavili o přestávce mezi testy, vezměte si oblíbenou knížku, časopis a sluchátka. Přibalte pro jistotu i jednu vrstvu oblečení navíc, když by vám bylo chladno (o přestávkách se bude nejspíše ve třídě větrat).

Určitě na se na poslední chvíli nesnažte dohnat učení, poslední den před přijímací zkouškou si vše pečlivě připravte, abyste ráno nebyli ve stresu z toho, že nestíháte dorazit na místo přijímacích zkoušek včas.

 


Osobní zóna je prostředí, kde jsou veškeré informace k přípravě na přijímací zkoušky na jednom místě.

Konkrétně tam najdete:

Který se hodí pro koho?

Tomáš je z Berouna a na zkouškách se nejvíc bojí toho, že se nedokáže dlouho soustředit – tudíž bude „sekat chyby“ z nepozornosti. Proto dojíždí každou neděli na Přijímačky nanečisto. Je to pro něj ideální kombinace, protože nepřijde o atmosféru plné třídy, ale současně nemusí být v Praze celý den. Jakmile testy napíše, odjíždí domů s opravenými a obodovanými archy a dá si zaslouženou pauzu. V klidu se pak podívá na videorozbory – především na ty úlohy, u kterých váhal či chyboval. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jednu konstrukční úlohu a pak? Má hotovo. Kamarádi čekají!

Bára je z Olomouce, chce přesnou a užitečnou přípravu, která ji ale bude zároveň bavit. Každou neděli tak absolvuje přijímačkový den distančně. „Není to nuda? Není to k ničemu?,“ ptají se spolužáci. Bára na to ale není sama – zkouškou ji provede přátelský průvodce, takže jí neuniknou žádné pokyny ani tipy a triky. Zkoušku dělá s přesnou časomírou, slyší i zvuky třídy – úplně zapomene, že je sama v pokoji! Navíc se může živého průvodce v průběhu zkoušky na cokoli zeptat. Nakonec si dle přesných instrukcí archy opraví a oboduje. Tím získá obrovskou výhodu, protože pozná Cermat bodování a už nikdy nebude váhat, „co se uznává a co ne“. V klidu se pak podívá na videorozbory – u matematiky na celý, u češtiny se dívá jen na ty úlohy, u kterých chybovala. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jedny druhy přísudku a jde si užít zbytek víkendu.

Lucka je z Prahy. Na zkouškách ji nejvíc děsí stres a zameškaná látka – co když bude v testu něco, na co náhodou ve škole chyběla a látku se nedoučila? Proto chodí každou sobotu prezenčně na Přijímačky nanečisto – opakovaně se dostává do situace, kdy píše test ve třídě s ostatními žáky a zbavuje se tak stresu. Každou sobotu také absolvuje 2 x 60 minut výuky naživo s učiteli, kde postupně doplní, co nepochytila ve škole. Jakmile má hotovo, jde domů s opravenými a obodovanými záznamovými archy a může zbytek víkendu odpočívat. Pokud se potřebuje k řešení vrátit, dokoupí si videorozbory podrobného rozboru řešení k testům (380 Kč).

David závodně plave a rád tráví víkendy na chatě, takže potřebuje být flexibilní. Někdy proto dělá přijímačkový den distančně z domova, někdy přijde v neděli (s podrobným rozborem), aby ještě stihl trénink a když zrovna nemá v sobotu závody, přijde na Přijímačky prezenčně (se základním rozborem). Z přípravy si tak vždy odnese maximum a do toho stíhá všechny koníčky. Ideální, že?