Zápisový lístek na střední školu – vše, co potřebujete vědět

Zápisový lístek na střední školu – vše, co potřebujete vědět

Uchazeči, kteří jsou po přijímacích zkouškách přijati na střední školy, čeká důležitý úkol: musí na střední školu podat zápisový lístek (ZL) a tím potvrdit, že na ni od září nastoupí ke studiu. Máme pro vás kompletní informace k zápisovému lístku na střední školy.

Co to je zápisový lístek a kde ho seženu?

Zápisový lístek je oficiální listina s vodoznakem a evidenčním číslem, který žákům devátých tříd vystavuje jejich základní škola zpravidla do poloviny března 9. třídy. Podáním zápisového lístku na střední školu, kam je deváťák přijatý na základě přijímacích zkoušek, stvrzuje, že na ni od září nastoupí ke studiu.

Kdy podat zápisový lístek?

Oficiální lhůta pro podání zápisového lístku je 10 pracovních dní od zveřejnění výsledků přijímacích zkoušek. POZOR: Výsledky školy zveřejňují na svých webových stránkách a na úřední desce (pod číslem přihlášky nebo přiděleným registračním číslem uchazeče) a tím se berou jako oznámené. Od data zveřejnění se počítá lhůta 10 pracovních dní. Školy žákům po 1. kole přijímacích zkoušek nezasílají písemné rozhodnutí o přijetí (to až např. v případě kladného vyřízení odvolání). Podejte proto zápisový lístek co nejdříve, jakmile se dozvíte o přijetí.

Situace, kdy podávat zápisový lístek na SŠ

zápisový lístek

Jak vyplnit a podat zápisový lístek?

U zápisového lístku vyplňujete jeho hlavičku a první rámeček, tedy:

  • školní rok nástupu ke studiu na SŠ
  • osobní údaje uchazeče a zákonného zástupce
  • název školy, kam odevzdáváte
  • kód a název oboru, na který jste přijati a nastoupíte na něj

Zde najdete vzor tiskopisu zápisového lístku i vzor vyplněného zápisového lístku ke stažení. Druhý rámeček zápisového lísku slouží pro zápis na jinou SŠ v případě, kdy ZL vezmete z této SŠ zpět a podáváte jinam.

ZL podejte na střední školu buď osobně, což doporučujeme, nebo doporučeně poštou. Ve druhém případě si nezapomeňte uschovat podací lístek. Pro splnění lhůty 10 pracovních dní rozhoduje datum podání na poště. To musí být nejpozději poslední den lhůty.

Jak vzít zpět a znovu podat zápisový lístek?

Vyšlo vám odvolání na školu, kam byste rádi nastoupili, ale ZL jste již uplatnili na jiné střední škole? Tato situace je častá a má jednoduché řešení. Vezmete si rozhodnutí o přijetí na jinou SŠ a osobně si do původní školy dojděte pro podaný ZL. Škola vám do prvního rámečku označí, že byl zápis zrušen.

Od tohoto okamžiku máte opět 10 pracovních dní na podání na druhou školu. Pro tento účel slouží druhý rámeček na zápisovém lístku, který vyplníte totožně, jako v prvním případě, jen s údaji pro druhou SŠ, kam nakonec nastoupíte. Osobně nebo poštou poté doručíte ZL na druhou SŠ.

Další informace k zápisovému lístku

Mrkněte i na další užitečné články v našem přijímačkovém blogu.


Osobní zóna je prostředí, kde jsou veškeré informace k přípravě na přijímací zkoušky na jednom místě.

Konkrétně tam najdete:

Který se hodí pro koho?

Tomáš je z Berouna a na zkouškách se nejvíc bojí toho, že se nedokáže dlouho soustředit – tudíž bude „sekat chyby“ z nepozornosti. Proto dojíždí každou neděli na Přijímačky nanečisto. Je to pro něj ideální kombinace, protože nepřijde o atmosféru plné třídy, ale současně nemusí být v Praze celý den. Jakmile testy napíše, odjíždí domů s opravenými a obodovanými archy a dá si zaslouženou pauzu. V klidu se pak podívá na videorozbory – především na ty úlohy, u kterých váhal či chyboval. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jednu konstrukční úlohu a pak? Má hotovo. Kamarádi čekají!

Bára je z Olomouce, chce přesnou a užitečnou přípravu, která ji ale bude zároveň bavit. Každou neděli tak absolvuje přijímačkový den distančně. „Není to nuda? Není to k ničemu?,“ ptají se spolužáci. Bára na to ale není sama – zkouškou ji provede přátelský průvodce, takže jí neuniknou žádné pokyny ani tipy a triky. Zkoušku dělá s přesnou časomírou, slyší i zvuky třídy – úplně zapomene, že je sama v pokoji! Navíc se může živého průvodce v průběhu zkoušky na cokoli zeptat. Nakonec si dle přesných instrukcí archy opraví a oboduje. Tím získá obrovskou výhodu, protože pozná Cermat bodování a už nikdy nebude váhat, „co se uznává a co ne“. V klidu se pak podívá na videorozbory – u matematiky na celý, u češtiny se dívá jen na ty úlohy, u kterých chybovala. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jedny druhy přísudku a jde si užít zbytek víkendu.

Lucka je z Prahy. Na zkouškách ji nejvíc děsí stres a zameškaná látka – co když bude v testu něco, na co náhodou ve škole chyběla a látku se nedoučila? Proto chodí každou sobotu prezenčně na Přijímačky nanečisto – opakovaně se dostává do situace, kdy píše test ve třídě s ostatními žáky a zbavuje se tak stresu. Každou sobotu také absolvuje 2 x 60 minut výuky naživo s učiteli, kde postupně doplní, co nepochytila ve škole. Jakmile má hotovo, jde domů s opravenými a obodovanými záznamovými archy a může zbytek víkendu odpočívat. Pokud se potřebuje k řešení vrátit, dokoupí si videorozbory podrobného rozboru řešení k testům (380 Kč).

David závodně plave a rád tráví víkendy na chatě, takže potřebuje být flexibilní. Někdy proto dělá přijímačkový den distančně z domova, někdy přijde v neděli (s podrobným rozborem), aby ještě stihl trénink a když zrovna nemá v sobotu závody, přijde na Přijímačky prezenčně (se základním rozborem). Z přípravy si tak vždy odnese maximum a do toho stíhá všechny koníčky. Ideální, že?