Jak probíhají přijímací zkoušky na střední školy?

Jak probíhají přijímací zkoušky na střední školy?

 

Přijímací zkoušky na střední školy se blíží a řádné termíny přijímaček čekají deváťáky již za necelých 14 dní. Jak se připravit na přijímačky poslední dny před ostrou zkouškou, co si připravit na přijímačky a na co nezapomenout. Odpovědi na tyto otázky vám přinášíme v tomto článku.

Kdy jsou přijímací zkoušky na střední školy 2023?

Pro shrnutí si zopakujeme termíny přijímaček pro rok 2023:

1. řádný termín přijímací zkoušky na střední školy

  • čtvrtek 13. dubna 2023 od 8:30

2. řádný termín přijímací zkoušky na střední školy

  • pátek 14. dubna 2023 od 8:30

Od středních škol, kam jste podali přihlášky, byste již měli mít pozvánky s přesnými časy a místy, kam se na jednotné přijímací zkoušky dostavit.

Co dělat poslední dny před přijímačkami

Pečlivě se připravujete na CERMAT testy na střední školy a nyní vám zbývá posledních několik dní do státních přijímaček. Víte, kde jsou vaše silné stránky a kde máte nedostatky. Nesnažte se již na poslední chvíli nic zásadního ve své přípravě měnit ani ve stresu dohnat.

Zaměřte se na to, abyste u přijímaček zbytečně nechybovali a zvolte si vlastní strategii pro psaní přijímačkových testů. Jinak budete postupovat při řešení přijímaček z českého jazyka a jinak z matematiky. Nezapomeňte na správnou práci se záznamovým archem, který se bude jako jediný v přijímačkách hodnotit.

Poslední dny před přijímačkami si naposledy zopakujte typové úlohy, které vám dělají drobné potíže, ale dokážete je bezpečně vyřešit. Pro motivaci si také vyřešte úlohy z testů, které s jistotou zvládáte.

V neposlední řadě se ještě zkuste zaměřit na uklidnění a práci se stresem a nervozitou.

přijímací zkoušky na střední školy

Jak a co si připravit na přijímačky – den D v klidu

Zítra píšete přijímačky a chcete být ráno v den D v klidu? Připravte si vše, co budete potřebovat již den předem, abyste se nemuseli ráno zbytečně stresovat.

Co si připravit na přijímačky

  • Všechny nezbytné pomůcky pro psaní testů
  • Pozvánku a doklad totožnosti
  • Pohodlné oblečení
  • Batoh, kam se vše vejde
  • Rozmyslet/připravit snídani na ráno
  • Naplánovat si cestu, abych ráno vše stíhal/a

Den před přijímačkami už se nic neučte, snažte se být celý den v klidu, udělat si procházku nebo si trochu zasportovat a hlavně jděte brzy spát. Ráno, když máte vše nachystané, se nasnídejte a vyrazte na místo přijímaček ideálně s předstihem, abyste nebyli ve stresu, že něco nestíháte.

Jak probíhají přijímací zkoušky na střední školy

V rámci přijímacích zkoušek na střední školy vás čekají jednotné přijímačky z dílny organizace CERMAT. Na každé ze dvou škol z přihlášky budete psát test z matematiky a test z českého jazyka.

Ve škole před přijímačkami se nejprve zaregistrujete a předložíte doklad totožnosti. Poté se dozvíte, v jaké třídě budete přijímací zkoušky psát. Ve třídě se sedí po jednom. Zpravidla se začíná matematikou. Po testu z matematiky následuje hodinová pauza a poté test z českého jazyka. Před každým testem je asi 15 minut na administraci a po konci časového limitu ještě posledních 5 minut na vybrání archů.

Poslední rady na závěr

Nezapomeňte si vypnout mobilní telefon a nemějte u sebe chytré hodinky. Neopisujte, jinak vám hrozí vyloučení z přijímaček.

Začněte těmi úlohami, které umíte a zaberou vám méně času. Vždy je jen jedna odpověď správná. Neopisujte zadání a do odpovědi nepište nic navíc než to, co po vás vyžaduje zadání.

Hlídejte si čas a odpovědi do záznamového archu zapisujte průběžně.

Přejeme vám mnoho štěstí a úspěch u přijímacích zkoušek, který vás posune dál ve vysněné kariéře!


Osobní zóna je prostředí, kde jsou veškeré informace k přípravě na přijímací zkoušky na jednom místě.

Konkrétně tam najdete:

Který se hodí pro koho?

Tomáš je z Berouna a na zkouškách se nejvíc bojí toho, že se nedokáže dlouho soustředit – tudíž bude „sekat chyby“ z nepozornosti. Proto dojíždí každou neděli na Přijímačky nanečisto. Je to pro něj ideální kombinace, protože nepřijde o atmosféru plné třídy, ale současně nemusí být v Praze celý den. Jakmile testy napíše, odjíždí domů s opravenými a obodovanými archy a dá si zaslouženou pauzu. V klidu se pak podívá na videorozbory – především na ty úlohy, u kterých váhal či chyboval. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jednu konstrukční úlohu a pak? Má hotovo. Kamarádi čekají!

Bára je z Olomouce, chce přesnou a užitečnou přípravu, která ji ale bude zároveň bavit. Každou neděli tak absolvuje přijímačkový den distančně. „Není to nuda? Není to k ničemu?,“ ptají se spolužáci. Bára na to ale není sama – zkouškou ji provede přátelský průvodce, takže jí neuniknou žádné pokyny ani tipy a triky. Zkoušku dělá s přesnou časomírou, slyší i zvuky třídy – úplně zapomene, že je sama v pokoji! Navíc se může živého průvodce v průběhu zkoušky na cokoli zeptat. Nakonec si dle přesných instrukcí archy opraví a oboduje. Tím získá obrovskou výhodu, protože pozná Cermat bodování a už nikdy nebude váhat, „co se uznává a co ne“. V klidu se pak podívá na videorozbory – u matematiky na celý, u češtiny se dívá jen na ty úlohy, u kterých chybovala. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jedny druhy přísudku a jde si užít zbytek víkendu.

Lucka je z Prahy. Na zkouškách ji nejvíc děsí stres a zameškaná látka – co když bude v testu něco, na co náhodou ve škole chyběla a látku se nedoučila? Proto chodí každou sobotu prezenčně na Přijímačky nanečisto – opakovaně se dostává do situace, kdy píše test ve třídě s ostatními žáky a zbavuje se tak stresu. Každou sobotu také absolvuje 2 x 60 minut výuky naživo s učiteli, kde postupně doplní, co nepochytila ve škole. Jakmile má hotovo, jde domů s opravenými a obodovanými záznamovými archy a může zbytek víkendu odpočívat. Pokud se potřebuje k řešení vrátit, dokoupí si videorozbory podrobného rozboru řešení k testům (380 Kč).

David závodně plave a rád tráví víkendy na chatě, takže potřebuje být flexibilní. Někdy proto dělá přijímačkový den distančně z domova, někdy přijde v neděli (s podrobným rozborem), aby ještě stihl trénink a když zrovna nemá v sobotu závody, přijde na Přijímačky prezenčně (se základním rozborem). Z přípravy si tak vždy odnese maximum a do toho stíhá všechny koníčky. Ideální, že?