Podání přihlášky na SŠ 2023

Podání přihlášky na SŠ 2023

Termín pro podání přihlášky na SŠ pro tento rok se blíží. Byl stanoven na 1. březen 2023. Deváťáci tedy mají poslední dny na výběr dvou středních škol (nebo dvou oborů v rámci jedné SŠ), které do přihlášky uvedou.

Co vyplnit do přihlášky na SŠ 2023?

V prvním kole přijímacího řízení na SŠ můžete podat až 2 přihlášky. Kromě těchto 2 přihlášek jste mohli v prvním kole přijímacího řízení podat do 30. listopadu 2022 navíc až 2 přihlášky do oborů vzdělání s talentovou zkouškou.

Důležité je do přihlášky vyplnit kód a název oboru a IZO školy (9-místné číslo). Tyto údaje najdete na webových stránkách vybraných škol nebo v rejstříku středních škol. Dále vyplňujete vaše osobní údaje. Nezapomeňte na podpis zákonného zástupce a uchazeče.

Ve většině případů vám přihlášku s osobními údaji připraví vaše ZŠ, která v přihlášce zároveň vyplní a potvrdí prospěch žáka z 8. třídy a za pololetí 9. třídy. Vyčkejte tedy na ukončení klasifikace za 1. pololetí 9. třídy.

Kolik přihlášek na SŠ se podává?

Pokud se budete hlásit na dvě střední školy, vyplňte dva tiskopisy přihlášky s tím, že na obou z nich uvedete pořadí středních škol totožně. Podle pořadí SŠ na přihlášce budete pozvání buď na 1. nebo 2. termín konání jednotných přijímacích zkoušek CERMAT.

Dva tiskopisy vyplňte a odevzdejte i tehdy, pokud se hlásíte na dva různé obory v rámci jedné SŠ.

Na každé z vybraných SŠ budete psát 1x CERMAT test z českého jazyk a 1x CERMAT test z matematiky. Pro obě školy se ve výsledku započítá lepší bodový zisk z každého předmětu.

Pamatujte na to, že pokud podáte pouze jednu přihlášku, budete moci konat jednotnou přijímací zkoušku jen jednou.

přihlášky na SŠ

Jak se podávají přihlášky na SŠ 2023?

Způsobů, jak vyplněnou přihlášku podat na příslušné střední školy, je několik. Vždy mějte na paměti, abyste měli potvrzení o podání.

Způsoby podání přihlášky na SŠ 2023

  • osobně na podatelnu školy -> uschovejte potvrzení o převzetí školou
  • doporučeně poštou -> uschovejte si potvrzený podací lístek
  • datovou schránkou -> přihláška musí být digitálně podepsána školou uchazeče a uchazečem samotným

Doporučujeme, abyste podání přihlášky nenechávali na poslední chvíli. V případě podání doporučeně poštou rozhoduje o včasném podání datum na podacím lístku, které musí být nejpozději 1. března 2023, i když k samotnému doručení dojde později.

Další info k vyplnění a podání přihlášky na SŠ 2023

Další informace k podání a vyplnění přihlášek na SŠ můžete získat zde:

 

 


Osobní zóna je prostředí, kde jsou veškeré informace k přípravě na přijímací zkoušky na jednom místě.

Konkrétně tam najdete:

Který se hodí pro koho?

Tomáš je z Berouna a na zkouškách se nejvíc bojí toho, že se nedokáže dlouho soustředit – tudíž bude „sekat chyby“ z nepozornosti. Proto dojíždí každou neděli na Přijímačky nanečisto. Je to pro něj ideální kombinace, protože nepřijde o atmosféru plné třídy, ale současně nemusí být v Praze celý den. Jakmile testy napíše, odjíždí domů s opravenými a obodovanými archy a dá si zaslouženou pauzu. V klidu se pak podívá na videorozbory – především na ty úlohy, u kterých váhal či chyboval. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jednu konstrukční úlohu a pak? Má hotovo. Kamarádi čekají!

Bára je z Olomouce, chce přesnou a užitečnou přípravu, která ji ale bude zároveň bavit. Každou neděli tak absolvuje přijímačkový den distančně. „Není to nuda? Není to k ničemu?,“ ptají se spolužáci. Bára na to ale není sama – zkouškou ji provede přátelský průvodce, takže jí neuniknou žádné pokyny ani tipy a triky. Zkoušku dělá s přesnou časomírou, slyší i zvuky třídy – úplně zapomene, že je sama v pokoji! Navíc se může živého průvodce v průběhu zkoušky na cokoli zeptat. Nakonec si dle přesných instrukcí archy opraví a oboduje. Tím získá obrovskou výhodu, protože pozná Cermat bodování a už nikdy nebude váhat, „co se uznává a co ne“. V klidu se pak podívá na videorozbory – u matematiky na celý, u češtiny se dívá jen na ty úlohy, u kterých chybovala. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jedny druhy přísudku a jde si užít zbytek víkendu.

Lucka je z Prahy. Na zkouškách ji nejvíc děsí stres a zameškaná látka – co když bude v testu něco, na co náhodou ve škole chyběla a látku se nedoučila? Proto chodí každou sobotu prezenčně na Přijímačky nanečisto – opakovaně se dostává do situace, kdy píše test ve třídě s ostatními žáky a zbavuje se tak stresu. Každou sobotu také absolvuje 2 x 60 minut výuky naživo s učiteli, kde postupně doplní, co nepochytila ve škole. Jakmile má hotovo, jde domů s opravenými a obodovanými záznamovými archy a může zbytek víkendu odpočívat. Pokud se potřebuje k řešení vrátit, dokoupí si videorozbory podrobného rozboru řešení k testům (380 Kč).

David závodně plave a rád tráví víkendy na chatě, takže potřebuje být flexibilní. Někdy proto dělá přijímačkový den distančně z domova, někdy přijde v neděli (s podrobným rozborem), aby ještě stihl trénink a když zrovna nemá v sobotu závody, přijde na Přijímačky prezenčně (se základním rozborem). Z přípravy si tak vždy odnese maximum a do toho stíhá všechny koníčky. Ideální, že?