Cermat testy 2023/24: co od nich očekávat?

Cermat testy 2023/24: co od nich očekávat?

Čekají vás tento školní rok přijímací zkoušky na střední školu? Jestli ano, nejspíš už jste slyšeli o tom, že pro přijetí na maturitní obor potřebujete projít jednotnými Cermat testy. Pokud už jste si zjišťovali informace, jak testy vypadaly minulý rok, můžeme vás uklidnit – testy mají stále stejnou formu. Ať už se jen chcete ujistit, jak přijímačky probíhají, nebo jste jejich formu ještě neviděli, je tento článek přímo pro vás. Najdete zde totiž shrnutí všech důležitých informací.

Kdy se píší Cermat testy?

Přijímací zkoušky budou mít v roce 2024 pro 1. kolo dva řádné termíny – prvním je pátek 12. dubna, druhým pondělí 15. dubna. Náhradní termíny byly taktéž vypsány dva, a to na pondělí 29. a úterý 30. dubna 2024.

Co se týče druhého kola, podmínky pro přijetí ve 2. kole budou zveřejněny do 18. května a do 24. května budete mít čas na podání přihlášek.

Veškeré informace o změnách v přijímacím řízení pro rok 2024 najdete tady.

Přihlášky na SŠ

Přihlášky na SŠ se v roce 2024 budou moci odevzdávat jak v digitální podobě, tak v papírové verzi. Můžete si podat dohromady přihlášky 3, přičemž školy seřazujete podle priorit. Školu, na kterou byste chtěli nejvíc, tedy nezapomeňte napsat na první místo, po podání již pořadí změnit nejde. Za to letos nemusíte myslet na zápisový lístek, ten úplně odpadá.

Co si však určitě poznačte, je datum, od kdy do kdy můžete přihlášky podávat. Těmito klíčovými daty jsou dny od 1. do 20. února 2024.

Výsledky Cermat testů

Letošní novinka se týká vyhlašování výsledků. Tento školní rok budou výsledky vyhlášeny 15. května 2024 v elektronickém systému (nebo nebo ve škole na veřejně přístupném místě), tedy až po náhradních termínech přijímaček. Výsledky druhého kola budete znát 21. června 2024.

Cermat testy

Na testech jako takových se nemění nic. Stále se jedná o Cermat testy z českého jazyka a z matematiky, na které máte dva pokusy. Počítá se vám vždy lepší získaný výsledek, a to na všechny 3 školy, které jste si napsali do přihlášky.

Forma testu Cermat

U přijímaček dostanete nejenom zadání, ale také záznamový arch, do kterého se zapisují všechny odpovědi. Záznamový arch je to jediné, co se kontroluje, takže je klíčové do něj vše správně zapsat.

Na test z ČJ je celkem 60 minut, ve kterých máte vyřešit 30 úloh. Maximálně můžete získat 50 bodů, stejně tak jako u testu z M, na který ale dostanete minut 70. Úloh v matematice vás ale čeká jen 16.

Pamatujte, že každá uzavřená úloha má vždy jen jednu správnou odpověď a pokud tak není řečeno v zadání, za špatnou odpověď se body nestrhávají. 

Zkuste se nenechat přijímacími zkouškami vystresovat a pracujte se svou nervozitou. Zapište si všechna důležitá data do diáře a pořádně se na testy připravte. Pokud vás Cermat testy trápí, nebo si je chcete pořádně prohlédnout a naučit se s nimi pracovat, podívejte na tuto stránku. Držíme palce jak s pohodovou přípravou, tak s přijímacími zkouškami. To dáte!

Cermat testy: co by vás ještě mohlo zajímat


Osobní zóna je prostředí, kde jsou veškeré informace k přípravě na přijímací zkoušky na jednom místě.

Konkrétně tam najdete:

Který se hodí pro koho?

Tomáš je z Berouna a na zkouškách se nejvíc bojí toho, že se nedokáže dlouho soustředit – tudíž bude „sekat chyby“ z nepozornosti. Proto dojíždí každou neděli na Přijímačky nanečisto. Je to pro něj ideální kombinace, protože nepřijde o atmosféru plné třídy, ale současně nemusí být v Praze celý den. Jakmile testy napíše, odjíždí domů s opravenými a obodovanými archy a dá si zaslouženou pauzu. V klidu se pak podívá na videorozbory – především na ty úlohy, u kterých váhal či chyboval. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jednu konstrukční úlohu a pak? Má hotovo. Kamarádi čekají!

Bára je z Olomouce, chce přesnou a užitečnou přípravu, která ji ale bude zároveň bavit. Každou neděli tak absolvuje přijímačkový den distančně. „Není to nuda? Není to k ničemu?,“ ptají se spolužáci. Bára na to ale není sama – zkouškou ji provede přátelský průvodce, takže jí neuniknou žádné pokyny ani tipy a triky. Zkoušku dělá s přesnou časomírou, slyší i zvuky třídy – úplně zapomene, že je sama v pokoji! Navíc se může živého průvodce v průběhu zkoušky na cokoli zeptat. Nakonec si dle přesných instrukcí archy opraví a oboduje. Tím získá obrovskou výhodu, protože pozná Cermat bodování a už nikdy nebude váhat, „co se uznává a co ne“. V klidu se pak podívá na videorozbory – u matematiky na celý, u češtiny se dívá jen na ty úlohy, u kterých chybovala. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jedny druhy přísudku a jde si užít zbytek víkendu.

Lucka je z Prahy. Na zkouškách ji nejvíc děsí stres a zameškaná látka – co když bude v testu něco, na co náhodou ve škole chyběla a látku se nedoučila? Proto chodí každou sobotu prezenčně na Přijímačky nanečisto – opakovaně se dostává do situace, kdy píše test ve třídě s ostatními žáky a zbavuje se tak stresu. Každou sobotu také absolvuje 2 x 60 minut výuky naživo s učiteli, kde postupně doplní, co nepochytila ve škole. Jakmile má hotovo, jde domů s opravenými a obodovanými záznamovými archy a může zbytek víkendu odpočívat. Pokud se potřebuje k řešení vrátit, dokoupí si videorozbory podrobného rozboru řešení k testům (380 Kč).

David závodně plave a rád tráví víkendy na chatě, takže potřebuje být flexibilní. Někdy proto dělá přijímačkový den distančně z domova, někdy přijde v neděli (s podrobným rozborem), aby ještě stihl trénink a když zrovna nemá v sobotu závody, přijde na Přijímačky prezenčně (se základním rozborem). Z přípravy si tak vždy odnese maximum a do toho stíhá všechny koníčky. Ideální, že?