2. kolo přijímacího řízení 2023 – tipy a rady

2. kolo přijímacího řízení 2023 – tipy a rady

Nevyšly přijímačky na SŠ dle vašich očekávání? Nezoufejte, spousta středních škol vypisuje 2. kolo přijímacího řízení! Neváhejte a přihlaste na volná místa ve 2. kole přijímaček!

1. Které školy vypisují 2. kolo přijímacího řízení? 

2. kolo přijímacího řízení vyhlašují školy, které po 1. kole nenaplnily kapacity a nebo dodatečně navýšily kapacity tříd. Rozklikněte svůj kraj a přehledně se podívejte, na které školy se můžete přihlásit.

1.1 Přehled volných míst na středních školách ve 2. kole přijímacího řízení

2. Jak probíhá 2. kolo přijímacího řízení?

A jak druhé kolo přijímaček vypadá? Každá škola si termíny určuje sama, jako první si tedy musíte zjistit, která škola má ještě místa a jaké termíny vyhlásila. Termíny uzávěrek přihlášek ve 2. kole se mohou lišit, a tak si je musíte pořádně pohlídat.

Školy, které vyhlásily školní část přijímací zkoušky, vypisují pouze jeden termín. Bohužel není možnost náhradního termínu, a tak si data dobře poznačte. Pokud se hlásíte na více škol, dejte si také pozor na to, aby se vám přijímačky 2. kola nepřekrývaly.

V rámci 2. kola přijímaček můžete podat více přihlášek najednou. Školy často berou v potaz i rychlost, s jakou přihlášku podáte, a tak raději neváhejte. Samozřejmě to ale není to jediné, prospěch může hrát také značnou roli. Důležité je, abyste měli na paměti, že zkoušky ve druhém kole už nejsou jednotné, nejedná se tedy o Cermat testy. Do přihlášek pište pouze jednu školu a jeden obor a mějte je s potvrzeným prospěchem připravené dopředu. 

2. kolo přijímacího řízení

2.1 Přihlášky ve 2. kole přijímacího řízení

Ve druhém kole můžete podat jakékoli množství přihlášek, neváhejte tedy s jejich odesláním. Střední školy často hledí také na rychlost podání, proto je mějte přichystané předem. Myslete ale na to, že se vám termíny přijímaček do druhého kola nesmí překrývat, možnost druhého termínu není.

2.2 Přijímačky ve 2. kole přijímacího řízení 

Přijímací zkoušky do 2. kola už nejsou jednotné CERMAT zkoušky, proto se mohou na každé škole lišit. Ověřte si tedy, jaké konkrétní podmínky a kritéria stanovuje škola, na kterou se chcete hlásit.

Výsledky 2. kola školy rozesílají jak v případě přijetí, tak v případě nepřijetí. Pokud vám přijde vyrozumění o přijetí, do 10 pracovních dnů od doručení rozhodnutí musíte odevzdat zápisový lístek, kterým potvrdíte svůj zájem o studium. (Vzor zápisového lístku a info k vyplnění najdete tady).

Nevěstě hlavu, pokud se 2. kola bojíte nebo to nevyšlo, existují i výuční obory, obory dálkové a kombinované, ale i soukromé školy. A kdyby se vám takové možnosti nezamlouvaly, můžete se přihlásit na přijímací řízení příští rok.

Kam dál?

Na našem přijímačkovém blogu pro vás píšeme originální a fakticky správné články nejen o přijímacím řízení. Přečtěte si např.:


Osobní zóna je prostředí, kde jsou veškeré informace k přípravě na přijímací zkoušky na jednom místě.

Konkrétně tam najdete:

Který se hodí pro koho?

Tomáš je z Berouna a na zkouškách se nejvíc bojí toho, že se nedokáže dlouho soustředit – tudíž bude „sekat chyby“ z nepozornosti. Proto dojíždí každou neděli na Přijímačky nanečisto. Je to pro něj ideální kombinace, protože nepřijde o atmosféru plné třídy, ale současně nemusí být v Praze celý den. Jakmile testy napíše, odjíždí domů s opravenými a obodovanými archy a dá si zaslouženou pauzu. V klidu se pak podívá na videorozbory – především na ty úlohy, u kterých váhal či chyboval. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jednu konstrukční úlohu a pak? Má hotovo. Kamarádi čekají!

Bára je z Olomouce, chce přesnou a užitečnou přípravu, která ji ale bude zároveň bavit. Každou neděli tak absolvuje přijímačkový den distančně. „Není to nuda? Není to k ničemu?,“ ptají se spolužáci. Bára na to ale není sama – zkouškou ji provede přátelský průvodce, takže jí neuniknou žádné pokyny ani tipy a triky. Zkoušku dělá s přesnou časomírou, slyší i zvuky třídy – úplně zapomene, že je sama v pokoji! Navíc se může živého průvodce v průběhu zkoušky na cokoli zeptat. Nakonec si dle přesných instrukcí archy opraví a oboduje. Tím získá obrovskou výhodu, protože pozná Cermat bodování a už nikdy nebude váhat, „co se uznává a co ne“. V klidu se pak podívá na videorozbory – u matematiky na celý, u češtiny se dívá jen na ty úlohy, u kterých chybovala. Pustí si vysvětlení opakovaně, klidně trochu pomaleji, dokud vše nepochopí. Na chvíli se pak večer připojí k živému webináři, doptá se na jedny druhy přísudku a jde si užít zbytek víkendu.

Lucka je z Prahy. Na zkouškách ji nejvíc děsí stres a zameškaná látka – co když bude v testu něco, na co náhodou ve škole chyběla a látku se nedoučila? Proto chodí každou sobotu prezenčně na Přijímačky nanečisto – opakovaně se dostává do situace, kdy píše test ve třídě s ostatními žáky a zbavuje se tak stresu. Každou sobotu také absolvuje 2 x 60 minut výuky naživo s učiteli, kde postupně doplní, co nepochytila ve škole. Jakmile má hotovo, jde domů s opravenými a obodovanými záznamovými archy a může zbytek víkendu odpočívat. Pokud se potřebuje k řešení vrátit, dokoupí si videorozbory podrobného rozboru řešení k testům (380 Kč).

David závodně plave a rád tráví víkendy na chatě, takže potřebuje být flexibilní. Někdy proto dělá přijímačkový den distančně z domova, někdy přijde v neděli (s podrobným rozborem), aby ještě stihl trénink a když zrovna nemá v sobotu závody, přijde na Přijímačky prezenčně (se základním rozborem). Z přípravy si tak vždy odnese maximum a do toho stíhá všechny koníčky. Ideální, že?